Lidt om en hofteholder

Trods overskriften til denne artikel skal vi ikke snakke om en specifik hofteholder i dette indlæg, men nærmere fortælle dig lidt om, hvad hofteholdere er for en størrelse, hvad det kommer af, og hvornår man bruger det.

Volbeat synger om det i sangen “Maybellene i Hofteholder”, og der er en grund til, at rockens hymner går efter at beskrive undertøjsdelen til kvinder, der også betegnes som stockings. Der er noget pivfrækt og feminint over en hofteholder, der nærmest er blevet synonym med en smuk kvinde i undertøj, der enten er ved at afklæde eller påklæde sig.

Lidt groft betegnet kan man sige, at en hofteholder er kvindens ækvivalent til seler på bukserne for manden i bybilledet, der nu oftere går med bælter end seler, hvorved det er kommet en større signalværdi i at iføre sig seler.
Det samme kan siges om kvinders hofteholdere, for selvom de blandt andet kan bruges til at holde strømperne oppe, så er det efterhånden mest populært – og nemmere – at anvende strømpebukser, hvorfor hofteholderne har fået en lidt anden betydning nu om dage.

Kvinder vælger ofte hofteholdere efter, hvordan de sidder bedst på dem og skaber et sexet udseende på dem, fremfor at hofteholderne skal have en praktisk funktion.

I Danmark kom hofteholdere første gang til omkring år 1915 som en slags formindsket version af et korset. Den slags gammeldags hofteholder skulle lukkes med hægter.

Da vi nåede til omkring starten af 1930’erne kunne man anskaffe sig en hofteholder med lynlås. Senere kom der en model til, der slet påkrævede en lukning, og den slags hofteholder bliver da også kaldt for en “roll on”.

Omkring år 1965 kom der strømpebukser til og, som det lidt blev anført i starten af dette indlæg, vandt strømpebuksernes praktiske gøremål over hofteholderne.

Derfor ser man netop i nyere tid, at hofteholdere har et eksklusivt snit, der leder tankerne hen i et erotisk område.

Anders Lundtang Hansen