Sådan undgår du at forårsage oliespild

Det kan have store konsekvenser, hvis du ved et uheld kommer til at spilde olie eller andre kemikalier i naturen. Hvis der sker et olieudslip i havet, kan fugle og havpattedyr for eksempel blive sølet ind i det. Hvis en fugl får olie på sig, kan det ødelægge dens fjerdragts evne til at varmeisolere, så fuglen vil dø af kulde i løbet af vinteren. Olien kan også ødelægge fiske- og østersbestande og dermed være en stor trussel mod det lokale erhvervsliv. 

Olieudslip kan opstå på mange måder. Dem, vi hører om i medierne, er typisk de store udslip fra boreplatformer, eller når et tankskib forliser. Men der kan også opstå olieudslip i meget mindre skala. Det kan for eksempel være, når du skal tanke olie på din båd. Hvis du kommer til at spilde noget i vandet, vil det måske ikke have ødelæggende konsekvenser for et stort område, men kan være med til at slå fugle og fisk ihjel i nærområdet. 

Der er heldigvis flere forholdsregler, som du kan tage, så du mindsker risikoen for et olieudslip betydeligt. Det kan for eksempel være at lægge en flydespærre op i vandet, når du skal fylde olie på din båd. Det kan også være, at du har materialer liggende, så du kan suge olien op, hvis du kommer til at spilde den på kajen. 

Et af de steder, hvor du finder et virkelig stort udvalg af remedier til at dæmme op for oliespild eller helt forhindre det, er på webshoppen oliesug.nu. De har specialiseret sig i netop denne form for produkter, så du er sikker på, at du altid kan finde det, som du skal bruge, hos dem. 

Opbevarer du olie eller kemikalier på et lager, er det også vigtigt, at de bliver opbevaret på en korrekt måde. Hos oliesug.nu kan du for eksempel købe miljøcontainere, som tønderne med olie kan stå i. Hvis der er en læk, bliver det opsamlet i tønden. 

Emilie Ann Jacobsen